Schoolvoorbeeld wat succesvol presenteren voor resultaat brengt

Bart van Leeuwen is brandweerman bij het korps Amsterdam en tegelijkertijd initiatiefnemer en data-architect/softwareontwikkelaar van Netage.nl. Hem werd gevraagd om een Keynote-presentatie te houden voor bijna 700 professionals in San Francisco tijdens de Semantic Tech & Business Conference 2012, het nummer één evenement in de wereld op dit gebied. Van Leeuwen zag een enorme kans om zich als autoriteit te laten gelden en zijn business een flinke boost te geven. Hij vroeg onze hulp bij het maken en voorbereiden van zijn presentatie.

Om ervoor te zorgen dat een zaal vol professionals uit hetzelfde vakgebied een half uur geïnteresseerd zou blijven luisteren, gingen we allereerst aan de slag om er een overtuigend en boeiend verhaal van te maken. Daarnaast creëerden we een helder vormgegeven presentatie waarin de werelden van softwareontwikkelaar en brandweerman bij elkaar worden gebracht. In dit geval had het sterke verhaal duidelijke en stevige beeldondersteuning nodig. De visuele elementen zorgden binnen deze presentatie voor spanningsbogen en ritme. Ten slotte besteedden we veel tijd en zorg aan Van Leeuwens spreekvaardigheid.

 

Een aantal reacties via twitter op de keynote van Van Leeuwen:

De resultaten

Naar aanleiding van zijn Keynote-presentatie in San Francisco kreeg Van Leeuwen diverse nieuwe spreekopdrachten, waaronder in Londen, Boston en Oslo. Van Leeuwen zelf gaf aan dat het houden van een succesvolle presentatie voor een grote groep hem een enorme boost had gegeven en voor veel zelfvertrouwen had gezorgd. Daarnaast is gebleken dat de netwerken van Netage, Semanticfire en Van Leeuwen na de presentatie flink zijn gegroeid. Nu een half jaar later merkt Van Leeuwen dat zijn naam zoemt in de wereld van de Semantic Web Technology en Open Linked Data. De juiste mensen spreken gaat nu een stuk gemakkelijker.

Linksboven zie je een selectie van slides van de presentatie die op 5 juni 2012 in San Francisco werd gehouden tijdens de Semantic Tech & Business Conference.

Hieronder Van Leeuwen in actie tijdens zijn keynote presentatie